Op maandag 17, vrijdag 21 en vrijdag 28 mei leggen 620 leerlingen uit Mol, Balen en Dessel een fietsexamen af.

Dit examen is bedoeld voor de leerlingen van het zesde leerjaar als voorbereiding op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen. Na een intensieve oefenperiode leggen de leerlingen bij wijze van proef een vooraf bepaalde route in Mol-Centrum af.

Het examen verloopt volledig coronaproof.

Samen met de school, de ouders en leerlingen werd het fietsexamen grondig voorbereid. Sinds 2 april is het oefenparcours voor het fietsexamen bewegwijzerd. Zo konden de leerlingen tijdens de paasvakantie samen met hun ouders volop oefenen.

Op www.gemeentemol.be/fietsexamen vonden zij ook een presentatie met alle info over het fietsexamen en hoe men zich kon voorbereiden. Naast tips en tricks werd de te volgen route voorgesteld met telkens het gewenste verkeersgedrag aan elk kruispunt, voorrangsregels, links – rechts afslaan,...

Afleggen fietsexamen

De dag van het fietsexamen wordt elke fiets voor het vertrek gecontroleerd. De leerlingen dragen verplicht een fietshelm en een fluohesje met een nummer. Aan elk kruispunt dat de leerlingen passeren, staat een controlepost opgesteld. Hiervoor doen we een beroep op agenten en vrijwilligers.

Tijdens het fietsexamen moet de leerling de basisregels rond voorrang in het verkeer kunnen toepassen. Verder verwachten we dat hij of zij veilig fietst bij de verschillende verkeerssituaties die hij of zij of de route tegenkomt.

Coronaproof

Tijdens het examen wordt maximaal rekening gehouden met de coronamaatregelen.

· De deelnemende scholen komen niet met elkaar in contact

· De briefing voor de start van het examen wordt buiten gegeven

· De leerkrachten dragen een mondmasker

· Er wordt meer tijd voorzien tussen de startende leerlingen

Het fietsexamen wordt jaarlijks georganiseerd door het Verkeerseducatief centrum in samenwerking met de politiezone Balen-Dessel-Mol.